0

Cytrynowa szarlotka z bezową pianką

CytrynaJabłkoBoże narodzenieSłodka sobota
Wskazówki

**Jeśli zależy nam na szarlotkowym smaku proponuję przemycić do środka 2 jabłka.

Cytrynowa szarlotka z bezową pianką


Gdy w babci Uli imieniny, życie daje Ci więcej niż Zbyszko 3 cytryny – zrób z nich lemoniadę.
Ale żenadą byłoby częstować babcię lemoniadą.
Niedaleko pada jabłko od jabłoni, dlatego wcieliłam się dziś w rolę babci Antosi, w starą ciotkę i upiekłam cytrynową szarlotkę.

Do przygotowania tarty potrzeba tylko kilka składników i to nie są żarty. Spód robimy z pokruszonych ciasteczek. Na nadzienie składa się skondensowane mleko, żółtka, skórka i sok z cytryny i tarte jabłko. Wszystko przykryte bezową pianką, 15 minut w piekarniku i gotowe!


Cytrynowa szarlotka z bezową pianką

Spód:

  • 160 g kruchych ciasteczek (u mnie „holenderskie” typu Digestive)
  • 120 g topionego masła

Nadzienie:

  • 400 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 3 żółtka
  • sok i skórka z 2 cytryn
  • jabłko (u mnie Jonagold)*
  • szczypta cynamonu lub łyżeczka tartego imbiru (opcjonalnie)

Pianka:

  • 3 białka
  • 170 g cukru
  • łyżeczka soku z cytryny

Spód:

  1. Ciasta kruszymy w malakserze lub zawijamy w pergamin, uderzamy pakunkiem o blat i przejeżdżamy wałkiem.
  2. Do ciasteczkowego piasku wlewamy topione masło. Mieszamy, masę przekładamy do formy na tartę, wykładamy spód i brzegi.

Nadzienie:

  1. Do misy wlewamy mleko skondensowane, mieszamy z żółtkami, sokiem i skórką z cytryny.
  2. Na koniec dodajemy świeżo starte jabłko i ewentualne dodatki (cynamon/imbir).
  3. Mieszamy. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wierzch wyrównujemy.

Chłodzenie:

  1. Tak przygotowaną tartę wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Pianka:

  1. Białka ubijamy ręcznie lub mikserem.
  2. Gdy piana zacznie sztywnieć, dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy.
  3. Na koniec do ubitej masy dodajemy sok z cytryny i jeszcze raz mieszamy.
  4. Pianką przykrywamy schłodzoną tartę, tworząc z wierzchu nierówne esy-floresy.

Pieczenie:

  1. Tartę pieczemy metodą góra-dół w 190 stopniach przez 15 minut.
  2. Jeśli po 10 minutach tarta zacznie za bardzo brązowieć można ją z wierzchu przykryć folią aluminiową.
  3. Upieczoną i ostudzoną tartę wstawiamy przed podaniem na minimum 30 minut do lodówki.

 

W tej kategorii