0

Tarte Flambée – alzacka tarta ze śmietaną, cebulą, kalafiorem i wędzonym twarogiem

CebulaKalafiorTwarógNa talerzuObiady czwartkoweTydzień z domowym fast foodemZ warzywniaka
Wskazówki

*świetnie się tu sprawdzi także mąka do pizzy typ „00”

**sól grzybową zrobiłam łącząc różową sól kamienną z pokruszonymi, suszonymi grzybami i posiekanym rozmarynem

***W wersji mięsnej placek smarujemy śmietaną, dekorujemy kawałkami boczku i piórkami cebuli

Tarte Flambée – alzacka tarta ze śmietaną, cebulą, kalafiorem i wędzonym twarogiem

Bonjour, Gluten Morgen, Buongiorno!

Jest takie powiedzonko „Niemcy jedzą dużo, a Francuzi dobrze”, efektem tego jest alzacka Tarte Flambée (Flammkuchen). Flambée to po francusku płomień, tarta ta wypiekana jest w piecu opalanym drewnem, tak jak pizza. Można zatem powiedzieć, że to francusko-niemiecka pizza. Wiem jednak, że macie mało czasu i cierpliwości by czekać aż wyrośnie drożdżowe ciasto, dlatego płomykiem nadziei będzie ten przepis na szybki alzacki podpłomyk. Można ją śmiało przygotować w warunkach domowych. Jeśli nie macie kamienia do pizzy to można ją upiec na żeliwnej patelni lub blasze do pieczenia

Klasycznie Tartę Flambée przygotowuje się ze śmietaną, cebulą i boczkiem. Jeśli jednak nie jecie mięsa, albo uważacie na boczki to spróbujcie wersji z kalafiorem i wędzonym twarogiem.  Podstawową wersję wypieka się bez sera, ale często robi się ją także z serem Munster lub pieczarkami. We wskazówkach dopisałam jak zrobić wersję z boczkiem.

Bon appetit!


Tarte Flambée

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej typ 450*
  • 200 ml letniej wody
  • 50 ml oleju rzepakowego lub oliwy
  • łyżeczka soli (u mnie grzybowa**)

Dodatki:

  • pół kalafiora
  • 400 g kwaśnej śmietany 18%
  • 3 cebule
  • 100 g wędzonego twarogu (lub innego sera)
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • łyżeczka masła klarowanego (do podsmażenia cebuli)
  • szczypiorek

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni z termoobiegiem. Nagrzewamy razem z kamieniem do pizzy/żeliwną patelnią/blachą.
  2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę z olejem i wyrabiamy ciasto ręcznie 2-3 minuty, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
  3. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na chwilę w misie pod ściereczką.
  4. W tym czasie na maśle klarowanym podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę jedną cebulę. Przyprawiamy solą, pieprzem, smażymy, aż się zarumieni.
  5. Śmietanę łączymy z podsmażoną cebulą.
  6. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy na delikatnie oprószonym mąką papierze do pieczenia na okrągły, cienki placek (u mnie średnica ok. 24 cm, tak jak patelnia).
  7. Placek smarujemy śmietaną, dekorujemy pokrojono cienko kalafiorem***, posypujemy pokruszonym wędzonym twarogiem i piórkami cebuli.
  8. Tak przygotowaną tartę delikatnie zsuwamy z pergaminu na rozgrzany kamień/żeliwną patelnię/blachę. Pieczemy przez 12-15 minut, w 250 stopniach.
  9. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. Serwujemy ze resztą cebulowej śmietany.
W tej kategorii