0

Sernik bananowy z czekoladą

Sernik bananowy z czekoladą

Przed Państwem sernik bananowy z czekoladą po którym każdy w Wielkanoc będzie miał na twarzy banana!

Wysoki, kremowy i wilgotny o maślanym posmaku dojrzałych bananów. Roztapia się w ustach dzięki kawałkom czekolady. Jego podstawa to znany wszystkim chlebek bananowy, wierzch zdobi lśniąca płynna czekolada. 

Przypominam również wpis w ramach Akademii Burczymiwbrzuchu o tym jak upiec perfekcyjny sernik.

 


Sernik bananowy z czekoladą

Spód:

  • 2 miękkie banany
  • jajko
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 80 g topionego masła
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Masa twarogowa:

  • kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 2 miękkie banany
  • 125 g mascarpone
  • 150 g mleka kokosowego
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady lub czekoladowych groszków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka likieru/koniaku/cytrynówki

Wierzch:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 40 g masła
  • banan + łyżeczka soku z cytryny + łyżeczka masła

 

Spód:

  1. Rozgniatamy widelcem banany, dodajemy jajko. Wlewamy stopniowo roztopione masło, krótko mieszamy. Dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną i płatki owsiane, mieszamy do połączenia składników.
  2. Formę tortownicę wykładamy od spody pergaminem, ścianki smarujemy masłem. Wylewamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy.
  3. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach do „suchego patyczka”.

Masa twarogowa:

  1. Twaróg łączymy z rozgniecionymi bananami, stopniowo dodajemy jajka i miksujemy.
  2. Następnie dodajemy mascarpone i mleko kokosowe, krótko miksujemy, dosypujemy cukier, dodajemy chlust alkoholu, miksujemy.
  3. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz mieszamy.
  4. Masę twarogową wylewamy na podpieczony spód, wierzch wyrównujemy.
  5. Sernik pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy sernik przez 1,5 h. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i sernik studzimy.

Polewa:

  1. Banana kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny podsmażamy z dwóch stron na maśle.
  2. W rondlu topimy masło, wrzucamy posiekaną czekoladę, mieszamy.
  3. Gładką polewą dekorujemy sernik, wierzch wyrównujemy, dekorujemy karmelizowanym bananem i czekoladą.
  4. Chłodzimy przed podaniem.
W tej kategorii