Sałatka z surowego kalafiora + jajka faszerowane

KolacjaSałatkiŚniadanieKalafiorNa talerzuSezon naWielkanocZ warzywniaka

Sałatka z surowego kalafiora + jajka faszerowane

Dwa dni temu przypadał wtorek z kaszą. Wyjątkowo na blogu nie pojawił się przepis, były za to zdjęcia potraw z kaszą przygotowanych przez czytelników. To nie znaczy jednak, że na moim talerzu nie królowała tego dnia kasza. Owszem, pojawiła się na obiad, jednak nie były to wcale nasiona.

Kasza była zrobiona z surowego kalafiora, a konkretnie starta na tarce o małych i dużych oczkach. Ten zabieg sprawił, że powstał kalafiorowy kuskus o bardzo ciekawej fakturze. A z kuskusu najbardziej lubię kolorowe sałatki Tabbouleh, z dużą ilością ziół i kwaskowatym posmakiem. Połączyłam składniki, które miałam dosłownie pod ręką i zrobiłam pyszną sałatkę z przypadku. Zdjęcie wrzuciłam na Instagram, gdzie surowy kalafior spotkał się ze sporym gronem zwolenników. Dlatego postanowiłam, że podzielę się tym spontanicznym przepisem, mimo że wcześniej tego nie planowałam. Zdecydowanie warto spróbować, jeśli lubicie chrupać surowego kalafiora.

A tym bardziej, że następnego dnia część sałatki połączyłam z majonezem i nafaszerowałam tak jajka. W niedzielę będzie powtórka, tylko wtedy będę miała już więcej rzeżuchy, której dałam jeszcze podrosnąć 🙂


Sałatka z surowego kalafiora:

  • 1/2 kalafiora
  • kilka rzodkiewek
  • kukurydza z puszki
  • 100 g sera typu feta
  • 4 cebulki dymki lub małą cebula
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli

Dressing:

  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2-3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

 Jajka faszerowane surowym kalafiorem (6 sztuk) :

  • 150 g sałatki z surowego kalafiora
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • rzeżucha

Sałatka:

  1. Umytego kalafiora ścieramy na tarce o małych i dużych oczkach. Dodajemy posiekaną rzodkiewkę, odsączoną z zalewy kukurydzę, pokruszoną fetę, posiekaną dymkę, natkę pietruszki, szczypiorek i chilli.
  2.  Składniki dressingu umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i potrząsamy, aż sos będzie gładki.
  3. Dressingiem polewamy warzywa, mieszamy dokładnie i od razu serwujemy.

Jajka:

  1. Jajka gotujemy na twardo (ok. 6-7 minut od zagotowania wody). Zostawiamy w misie z zimną wodą na kilka minut.
  2. Obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy żółtka.
  3. Żółtka drobno siekamy i mieszamy z majonezem i sałatką z kalafiora. Masy próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Farszem wypełniamy jajka w miejscu po żółtkach. Podajemy z rzeżuchą.

Tosia