Kanapka z pastą z bakłażana

Kanapka z pastą z bakłażana

Jaka jest największa tragedia dla osoby kochającej jedzenie? Żołądkowe dolegliwości. Towarzyszą mi od kilku dni, sprawiając, że każdy posiłek boli nie tylko fizyczne, ale i psychicznie. Bo, gdy mam przed sobą talerz pysznego jedzenia, a wiem, że ciężko będzie mi zjeść nawet małą porcję, to czuję jak płacze moja dusza.

Od czasu do czasu jednak organizm daje mi chwilę przerwy. Mogę wtedy bez problemu cieszyć się na przykład pyszną pastą z bakłażana. Robiłam ją już w wielu wersjach. Ląduje nie tylko na kanapce, ale również jako świetny dip do nachosów.

Bo tak naprawdę połączenie bakłażana z suszonymi pomidorami i kozim serem po prostu nie może się nie udać. Dlatego polecam wam tę prostą, praktycznie 3-składnikową pastę na śniadanie i jako dodatek do innych dań.


Kanapka z pastą z bakłażana:

Pasta:
– 80 g bakłażana
– 4 suszone pomidory z zalewy
– 50 g kremowego koziego sera
– 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżeczka miodu
– sól
– pieprz

– 4 kromki chleba
– garść roszponki


  1. Pokrój bakłażana w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Dodaj bakłażana, posól, popieprz i smaż aż zbrązowieje.
  3. Poszatkuj suszone pomidory. Dodaj do podsmażonych bakłażanów i smaż krótką chwilę.
  4. Dodaj kozi ser i smaż aż się roztopi i połączy w jedną pastę z bakłażanem i suszonymi pomidorami.
  5. Dodaj posiekaną świeżą bazylię i miód.
  6. Pastę rozsmaruj na kromce chleba, przykryj roszponką i drugą kromką.

Śliwka