0

Ciasteczka z krówkami, gorzką czekoladą i precelkami

CzekoladaBoże narodzenieSłodka sobota
Wskazówki

*Bazując na tym przepisie dodatki można zmieniać do woli np. zamiast precli i krówek można dać więcej groszków czekoladowych, albo zastąpić je posiekaną białą czekoladą.

Ciasteczka z krówkami, gorzką czekoladą i precelkami

Przygotowałam przepis na wagę złota na ciasteczka ze złocistymi sztabkami krówek, groszkami gorzkiej czekolady i słonymi precelkami. Ciastka te robią dobrze, bo dostarczają sporo rozkoszy, pozwolą Wam się wspiąć na szczyt kulinarnych marzeń, ale także dlatego, że powstały w szczytnym celu.

Jutro ekipa elfów spotka się by upiec kilkaset sztuk ciastek, które od piątku będzie można kupić w trójmiejskich knajpach. Cały dochód ze sprzedaży przeznaczymy na 79 prezentów dla dzieci z gdańskiego domu dziecka. Zachęcam do przyłączenia się do akcji (szczegóły tu), a jeśli nie jesteście z trójmiasta to zawsze możecie zrobić sobie i bliskim przyjemność i upiec je w święta.


Ciasteczka z krówkami, gorzką czekoladą i precelkami

  • 125 g miękkiego masła
  • 80 g drobnego cukru
  • 80 g trzcinowego cukru
  • jajko
  • 225 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka pigwówki lub innego alkoholu (można pominąć)
  • szczypta soli
  • dodatki: groszki czekoladowe, krówki (ok. 150 g)
  • 25 precelków (na każde ciastko 1 sztuka)

  1. W misie ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i jeszcze chwilę miksujemy.
  2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, krótko miksujemy. Dorzucamy groszki czekoladowe i pokrojone w drobną kostkę krówki. Mieszamy.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  4. Dwie blachy wykładamy pergaminem. Z masy formujemy kulki (trochę większe od wielkości orzecha włoskiego). Delikatnie spłaszczamy łyżką, z wierzchu dekorujemy precelkiem.
  5. Tak przygotowane ciastka układamy w odstępach na blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut, studzimy na kuchennej kratce.
  6. Ciastka przechowujemy w blaszanej puszce lub słoiku.

Tosia

W tej kategorii