Uszka w dwóch odsłonach

produkty: taca GLATTIS , ściereczka VINTER 2018, durszlak GEMAK

Coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta… czy czujecie już świąteczną magię? My szlifujemy ostatnie sprawunki, a pracy jeszcze tyle, że czasem ciężko nam przestawić się na sielankowy, bożonarodzeniowy tryb. I właściwie o tym chciałybyśmy wam dzisiaj opowiedzieć- jak zaplanować Święta, żeby ze wszystkich zdążyć i nie generować niepotrzebnych napięć wtedy, gdy chcemy w spokoju cieszyć się własnym towarzystwem.

Nie mamy dla was gotowej recepty na sukces, ale postaramy się podpowiedzieć Wam, jak trochę pomóc sobie kulinarnie, żeby całej pracy nie przenosić na ostatni dzień. A pomoże nam w tym Ikea, której produkty wykorzystałyśmy w całym procesie gotowania. Ikea ma to do siebie, że wszystko znajdziecie w jednym miejscu, nie trzeba rozdrabniać się podczas świątecznej bieganiny, a prostota i dobra jakość produktów z pewnością będą dla Was wsparciem w bożonarodzeniowych przygotowaniach ( a pod każdym zdjęciem znajdziecie informacje o produktach, których my użyłyśmy do tworzenia uszek).

produkty: deska LAMPIG, praska do ziemniaków IDEALISK, łańcuch STRALA, ściereczki VINTER 2018, patelnia OUMBARLIG

Jak już wspominałyśmy w naszej Akademii Burczymiwbrzuchu na temat pierogowego ciasta (link), pierogi i uszka można zamrozić i wciąż cieszyć się takim samym, świeżym smakiem, jakbyśmy zrobili je godzinę wcześniej. Kluczem jest zamrażanie surowych produktów, czyli dopiero co ulepionych, nie obgotowanych. Możecie lekko podmrozić je w pojemnikach, ustawiając je obok siebie (tu idealnie sprawdzi się pojemnik Ikea 365 +), a gdy lekko podmrożą się z zewnątrz, tworząc nie lepiącą się strukturę (czyli po ok. 30 minutach w zamrażalniku), przerzućcie je do woreczków (tu z kolei idealnie sprawdzą się woreczki Istad), żebyn oszczędzić miejsce. Kiedy nadejdzie Wigilia, wrzucacie je bezpośrednio do garnka, bez konieczności dodatkowego odmrażania. Prawda, że proste? A oszczędza czas i zmniejsza ryzyko rodzinnych kłótni przy gotowaniu.

W tym roku stawiamy na uszka INACZEJ. Nie lepimy klasycznej wersji z grzybami, a przedstawiamy wam dwie, nieco nietypowe. Pierwsza- uszka do barszczu, ale z … kapustą, suszoną żurawiną i mocną, kuminową nutą. A w drugiej wersji, uszka wcale nie wylądują w zupie, a na talerzu, z farszem ruskim, obsmażone na maśle. Same nie wiemy, którą wersję wolimy bardziej!

produkty: deska LAMPIG, komplet noży VORDA, ściereczka VINTER 2018, taca GLATTIS

Uszka w dwóch odsłonach


Ciasto:
-250 g mąki pszennej -130 ml letniej wody – 3 łyżki oliwy
– pół łyżeczki soli


Ciasto:
1. Na stolnicę lub do misy wsypujemy mąkę, mieszamy z solą. Na środku robimy wgłębienie,

do którego powoli wlewamy letnią wodę z oliwą.
2. Wyrabiamy ciasto stopniowo, ręcznie lub za pomocą miksera.
3. Po kilku minutach zagniatania i podsypywania ciasta mąką uzyskamy elastyczną kulę. Dzielimy ją na 4 części.
4. Jedną z nich podsypujemy mąką pszenną i cienko wałkujemy. Resztę ciasta trzymamy pod miską odwróconą „do góry nogami”. Dzięki temu nie będzie wysychało.
5. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawamy przy pomocą wykrawaczki lub kieliszka kółka (średnica ok. 7,5 cm.).
6. Na środek każdego kółka kładziemy łyżeczkę farszu. Zlepiamy ciasto jak na pierogi, a następnie bierzemy dwa rogi pierożka i łączymy je na środku, owijając je wokół
wskazującego palca.
7. Tak ulepione uszka kładziemy na tacy oprószonej mąką lub czystej ściereczce.
8. Uszka gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie. Przez ok. 3 minuty.
9. Gotowe odsączamy i przelewamy zimną wodą lub kładziemy na tacy surowe uszka w odstępach i zamrażamy.

produkty: miska KALASMAT, ściereczka VINTER 2018, garnek z pokrywką 5l OUMBARLIG

Farsz z wędzonym twarogiem, ziemniakami, rozmarynem i karmelizowaną cebulą:


– 500 g purée z ziemniaków
– 250 g wędzonego twarogu
– duża czerwona cebula

– łyżeczka miodu
– łyżeczka octu balsamicznego – gałązka rozmarynu

-łyżeczka masła klarowanego – sól, pieprz


1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię razem z masłem. Przyprawiamy solą, pieprzem, smażymy kilka minut, aż będzie szklista. Dodajemy miód i ocet balsamiczny, krótko karmelizujemy.
2. Purée ziemniaczane mieszamy widelcem z twarogiem. Dodajemy karmelizowaną cebulę, posiekany rozmaryn. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.

produkty: taca GLATTIS , ściereczka VINTER 2018, pojemnik IKEA 365 +

Farsz z kapusty z żurawiną i kuminem


– 200 g kiszonej kapusty

-200 g białej kapusty
– biała cebula
– 150 g suszonej żurawiny
– 150 ml białego wina
– łyżka miodu
– łyżka octu balsamicznego
– liść laurowy
– łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

– szczypta pieprzu cayenne – sól, pieprz

– łyżka masła


1. Kapustę drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle z liściem laurowym.
2. Wlewamy wino i dusimy ok. 40 minut, do czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy więcej wina.
3. Dodajemy kmin rzymski, pieprz cayenne, miód i ocet balsamiczny, karmelizujemy jeszcze chwilę. Studzimy.


Niespodzianka dla was:

Teraz w IKEA z kartą IKEA Family jest -15% na akcesoria do gotowania i serwowania. Oferta ważna do 2 stycznia 2019

Tosia i Śliwka

W tej kategorii