Śniadanie na balkonie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia! Staramy się nie wychodzić z domu bez
zjedzenia owsianki, czy kanapki, ale wiadomo, że żyjąc w pośpiechu nie zawsze jest
czas, aby celebrować poranki. Dlatego przyjemnie jest to robić w weekendy. Lubimy
spotkać się w gronie przyjaciół, przygotowywać śniadaniowe przekąski, włączyć
ulubioną muzykę i biesiadować godzinami. Latem najprzyjemniej jest to robić w
plenerze. Inspirując się Manetem i jego słynnym obrazem można urządzić śniadanie
na trawie. Jednak spakowanie zastawy, sztućców, lampek, koca i przede wszystkim
jedzenia może być kłopotliwe. Tak samo jak trafienie ze słoneczną pogodą, która
potrafi w takich sytuacjach płatać figle.

produkty: HÖGMODIG (ekspres przelewowy), DRÖMBILD (szklany kubek), . BORRBY (lampion) ,MEDLEM (talerzyki), KORKEN (słoik z pokrywką), ENTUSIASM (miski), FASCINERA (deska do krojenia) , ENTUSIASM (kubki), KARAFF (karafka), ULLKAKTUS (poduszka), SNÖYRA (girlanda), SKUREN (sztućce)

Ostatnio zaplanowałyśmy wspólne śniadanie na łonie natury i niestety poranek
powitał nas ciemnymi chmurami. Dlatego postanowiłyśmy odtworzyć klimat w domu i
przygotować śniadanie na kwitnącym balkonie. Wiosną, jak i w trakcie wakacji
przyjemnie odpoczywać na leżance APPLARO, wykonanej z drewna
drewna akacji. Wybierając meble ogrodowe, czy na balkon warto
zwracać uwagę, z czego są wykonane. Przyjemniej jest spędzać czas w otoczeniu
naturalnych materiałów, drewniany leżak nie będzie się tak nagrzewał jak ten
wykonany z plastiku. A jeśli się ochłodzi lub spadnie deszcz, meble można
dodatkowo uzupełnić o pledy i kolorowe poduszki.

produkty: MEDLEM (talerzyki), KORKEN (słoik z pokrywką), ENTUSIASM (miski), FASCINERA (deska do krojenia) , ENTUSIASM (kubki), KARAFF (karafka), ULLKAKTUS (poduszka), SNÖYRA (girlanda), SKUREN (sztućce)

Aby nie spędzić całego dnia w kuchni postawiłyśmy na pasty śniadaniowe, które można
serwować na kanapce, albo w miseczce z ulubionymi dodatkami np. jajkiem
ugotowanym na półtwardo i plastrami sera halloumi. Pasty świetnie prezentują
się w słoiczkach KORKEN, które nadają się nie tylko do przetworów, ale mogą nam
także posłużyć zamiast miseczki. Można je szczelnie zamknąć i zabrać na piknik.
Jako że na świat lubimy patrzeć przez różowe okulary to nasz humus wzbogaciłyśmy o
botwinę. W zestawie naszych past nie mogło też zabraknąć klasyki – pasty jajecznej,
ale przecież „O kurka, mamy właśnie sezon na kurki”, więc dodałyśmy do niej
podsmażone grzybki. Pewnie każdy z Was jadł już pieczonego kalafiora, smakuje
zupełnie inaczej niż gotowany. A próbowaliście go zmiksować? Powstaje z niego
cudowna pasta. Nie zabrakło też czegoś dla fanów guacamole, postanowiłyśmy je
podkręcić sezamowym akcentem.

produkty: MEDLEM (talerzyki), KORKEN (słoik z pokrywką), ENTUSIASM (miski), FASCINERA (deska do krojenia) , ENTUSIASM (kubki), KARAFF (karafka), ULLKAKTUS (poduszka), SNÖYRA (girlanda), SKUREN (sztućce)

W stworzeniu sielankowego nastroju pomogły nam akcesoria z IKEA. Wybrałyśmy
przepiękne talerze i kubki w folkowym stylu, poduszki, aby wygodnie siedzieć i
bezprzewodowe lampki. Zamiast talerzy można także wybrać pięknie wykonane
deseczki FASCINERA, które wykonane są z tego samego drewna, co meble ogrodowe.
Z rana ważna jest też kawa, naszą zaparzyłyśmy w przelewowym ekspresie
HÖGMODIG. Wybierając ekspres przelewowy sprawa jest klarowna, bo możemy

obserwować cały czas jak zaparza się kawa. Nie potrzeba do niego prądu, więc
możemy go zabrać ze sobą na piknik. Ma wielorazowy filtr, co jest bardzo wygodne, a
po powrocie do domu można go wstawić do zmywarki.
Wszystkie śniadaniowe gadżety podlinkowałyśmy pod koniec wpisu. A teraz czas na
przepisy! Zainspirujcie się i stwórzcie śniadanie mistrzów na waszym balkonie.

produkty: BORRBY (lampion) ,MEDLEM (talerzyki), KORKEN (słoik z pokrywką), ENTUSIASM (miski), FASCINERA (deska do krojenia) , ENTUSIASM (kubki), KARAFF (karafka), ULLKAKTUS (poduszka), SNÖYRA (girlanda), SKUREN (sztućce)

Pasta z pieczonego kalafiora
• 350 g kalafiora
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• łyżeczka miodu
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• łyżeczka curry
• 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
• 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
• 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
• sól, pieprz

1. Kalafiora dzielimy na różyczki, przyprawiamy i skrapiamy 2 łyżkami oleju.
Marynujemy i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem.
2. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach, następnie odwracamy na drugą stronę i
dopiekamy jeszcze 15 minut.
3. Ostudzonego kalafiora miksujemy z łyżką oleju, sokiem z cytryny i miodem.
4. Podajemy na kanapkach lub w miseczkach np. z różyczkami kalafiora (zostawionymi
do ozdoby), jajkiem i halloumi.


Pasta jajeczna z kurkami

• 4 jajka
• 100 g kurek
• łyżeczka masła klarowanego
• 3 łyżki majonezu
• 2 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżeczki musztardy
• mała cebula
• 3 łyżki posiekanego koperku
• szczypta suszonych płatków chilli (opcjonalnie)
• sól, pieprz
1. Jajka wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy 10 minut, hartujemy w zimnej wodzie,
delikatnie obieramy ze skorupki.
2. W tym czasie na maśle podsmażamy oczyszczone wcześniej kurki. Smażymy ok. 5
minut.
3. Obrane jajka rozgniatamy widelcem. Dodajemy podsmażone kurki, posiekaną drobno
cebulę, musztardę, sok z cytryny, koperek, chilli. Przyprawiamy solą, pieprzem i
dokładnie mieszamy.
4. Pasta najlepiej smakuje jak „przegryzie się” w lodówce, ale można ją serwować od
razu.

 

produkty: MEDLEM (talerzyki), KORKEN (słoik z pokrywką), KARAFF (karafka), SNÖYRA (girlanda), SKUREN (sztućce)

Hummus z pieczoną botwiną

• 50 g obranych buraków z pęczka botwiny
• 1 łyżka oliwy
• 120 g ciecierzycy z puszki
• 65 g tahini
• łyżka oleju sezamowego
• łyżeczka kuminu
• pół łyżeczki soli
• 5 łyżek zalewy z puszki ciecierzycy
• 2 ząbki czosnku
• 3 łyżki soku z cytryny
1. Buraki z botwiny smarujemy oliwą, wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy
w 200 stopniach przez ok. 40 minut.
2. Po upieczeniu buraków, wszystkie składniki mieszamy ze sobą i blendujemy na
bardzo gładką masę.
3. Możemy przechowywać kilka dni w lodówce.


Guacamole z sezamem
• 2 miękkie awokado
• sok z 1 limonki
• 1⁄4 czerwonej cebuli
• pół pomidora
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki prażonego sezamu
• tabasco
• sól
1. Sezam wrzucamy na suchą patelnię i prażymy aż lekko zbrązowieje. Wrzucamy do
miski.
2. Cebulę szatkujemy drobno, pomidora kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski.
3. Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miski.
4. Dodajemy resztę składników, dobrze mieszamy.
5. Doprawiamy solą i tabasco (jeśli lubimy ostre smaki, jeśli nie, można pominąć).

LISTA PRODUKTÓW:

1. HÖGMODIG (ekspres przelewowy)
2. DRÖMBILD (szklany kubek)
3. BORRBY (lampion)
4. MEDLEM (talerzyki)
5. KORKEN (słoik z pokrywką)

6. ENTUSIASM (miski)
7. FASCINERA (deska do krojenia)
8. ENTUSIASM (kubki)
9. KARAFF (karafka)
10. ULLKAKTUS (poduszka)
11. SNÖYRA (girlanda):
12. SKUREN (sztućce)

W tej kategorii